31. tammikuuta 2015

Käyttökuntoinen unelma

Julkaistu useissa sanomalehdissä heinäkuussa 2014

Moni vuokramökeissä lomaileva saattaa miettiä toisinaan oman loma-asunnon hankkimista. Kaikenlaisia kakkosasuntoja onkin tarjolla. Tarjolla on myös toinen toistaan myyvempiä mainospuheita ja kiinnostavaa kielenkäyttöä.

Ajatellaanpa vaikka sellaista viattoman oloista adjektiivia eli laatusanaa kuin käyttökuntoinen. Mitä asuntoja markkinoivat sillä oikein ajavat takaa?

Olen nähnyt elämää ja tekstejä sen verran, että ymmärrän kyllä, että asunnonmyynti-ilmoituksia ei kannata lukea samalla tavalla kuin esimerkiksi viranomaispäätöksiä tai vaikkapa sanomalehtien uutisia. Maan tapa näyttää olevan, että myyjä saa jos nyt ei suoranaisesti valehdella niin ainakin tuunata totuutta.
Unelmien perheasunto on turhan usein osoittautunut homeloukuksi.

Tässä tekstilajissa eli genressä mustaa voi melko huoletta sanoa valkoiseksi. Ahtain luukkukin muuttuu
tilaihmeeksi, kun sitä yritetään myydä.

Tarkkana kannattaa olla myös sellaisten läpinäkymättömien sanojen kuin käyttökuntoinen kanssa. Sanaan ei törmää juuri muualla kuin asuntoilmoituksissa. Tässä muutamia esimerkkejä:
  • Talo on käyttökuntoinen, mutta remonttitarvettakin on.
  • Vaatimaton, mutta käyttökuntoinen.
  • Rakennus on oikeastaan jopa käyttökuntoinen.
  • Myytävänä käyttökuntoinen rintamamiestalo.
Asunnonmyyntikielessä on vanhastaan taajaan käytössä adjektiivi hyväkuntoinen. Joskus harvoin myyjät ovat määritelleet asunnon huonokuntoiseksi. Voisiko käyttökuntoinen olla kunnoltaan jotain hyvän ja huonon välissä?

Kiinnostavaa tässä vertailussa on myös se, että yhdyssanojen alkuosat hyvä ja huono ovat suhteellisia adjektiiveja, mutta käyttökuntoinen-sanan alkuosa käyttö ei ole laatusana. Käyttö- viittaa käyttämiseen. Asunto lienee siis siinä kunnossa, että sitä voi käyttää. Ilmeisesti se ei ole ainakaan käyttökiellossa.

Olin itse kiinnostunut eräästä rintamamiestalosta. Myynti-ilmoituksessa sanottiin, että se on käyttökuntoinen.

Kun selvittelin talon kuntoa kiinteistönvälittäjän kanssa, kävi aika pian ilmi, että mainitun
kohteen soveltuvuus loma-asunnoksi ja se käyttökuntoisuuskin ovat vähän niin ja näin. Tarvitaan monenlaista remonttia: huopakaton sekä puhdasvesi- ja jätevesijärjestelmien uusiminen, uuden saunan ja käymälän rakentaminen ja niin edelleen.

Käyttökuntoinen loma-asunto alkoi näyttää ja kuulostaa
remontoijan unelmalta. Ehkä jopa ikuiselta työleiriltä. Tai katastrofilta.

Toisaalta: Voihan ajatella hieman sarkastisesti niinkin, että käyttökuntoinen viittaa sekä menneisyyteen että tulevaisuuteen. Talo on ollut joskus käyttökuntoinen. Vuosikausien uurastuksen jälkeen siitä saa taas sellaisen.

Idyllinen rantasauna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida. Tosin käyn kommentteja laiskasti läpi. Julkaisen kommentit, jotka ymmärrän ja joista tykkään :)